Miten haen kesätyötä

Tökkiikö sähköisten hakulomakkeiden täyttäminen? Lue asiantuntijan vinkit!

Nuori nainen tietokoneella

Sähköinen rekrytointijärjestelmä ei ole uhka vaan mahdollisuus, jos tietää, mitä tekee. Henkilöstön kehittämisen asiantuntija Päivi Palosaari-Aubry Metsä Groupilta antoi täsmävinkit sähköisten hakemusten täyttämiseen.

“Sähköinen rekrytointijärjestelmä helpottaa rekrytoijan työtä. Esimerkiksi kesätyöhakemuksia voi tulla yhdelle rekrytoivalle esimiehelle luettavaksi kymmeniä, jopa satoja. Sähköiseltä lomakkeelta löytyvät tiedot auttavat vertaamaan hakijoita toisiinsa tasapuolisesti, kun kaikilla on sama hakemuspohja”, Päivi Palosaari-Aubry Metsä Groupilta kertoo.

Sähköisiä hakujärjestelmiä tuntitolkulla täyttäneet varmasti tietävät, kuinka kärsivällisyyttä koettelevaa touhua se välillä onkaan. Vaikka lomakkeiden täyttäminen voi tuntua pakkopullalta, ei kannata sortua ylimielisyyteen. Näyttävä CV tai huoliteltu hakemuskirje liitetiedostoissa ei pelasta, jos hakemuksen kentät on täytetty puolivillaisesti.

“Huolellisesti täytetty lomake osoittaa, että hakija on aidosti kiinnostunut työtehtävästä. Vasta sitten, kun rekrytoija kiinnostuu lomakkeen perusteella hakijasta, hän voi avata liitteenä olevan CV:n ja mahdollisen hakemuskirjeen ja lukea niistä lisätietoja.”

Keskity tärkeimpiin vahvuuksiisi ja käytä avainsanoja

Toisin kuin sähköpostin kylkeen liitetyillä pdf- tai word-tiedostoilla, sähköisillä lomakkeilla on hankalaa erottautua visuaalisilla tehokeinoilla tai omaperäisillä muotoiluilla. Kikkailun, kiertelyn ja kaartelun sijaan tulisi pyrkiä napakkuuteen. Työkokemus- ja opiskelutietoja täytettäessä kannattaa kertoa vain olennainen.

“Kesätyötä tai ensimmäisiä työpaikkoja hakiessa on järkevää listata ensimmäiset kesätyöpaikat, mutta sitä mukaan, kun oman alan työkokemusta alkaa kertyä, voi ensimmäisiä työkokemuksia jättää kertomatta. Jokaisesta työkokemuksesta kannattaa tuoda esille se, mitä työ on opettanut, esimerkiksi vastuullisuutta, itsenäistä työskentelyä tai asiakaspalvelua ”, Palosaari-Aubry vinkkaa.

Jotkut työnantajat etsivät työntekijöitä avainsanojen perusteella. Siksi hakemuksessa olisi hyvä käyttää mahdollisimman paljon käytännön sanastoa omalta vahvuusalueelta ja mainita vaikkapa, mitä tietokoneohjelmia hallitsee. Avoimissa vastauksissa kannattaa miettiä tarkasti, mitä haluaa tuoda itsestään ilmi, ja aloittaa tärkeimmästä.

“Miksi haet kyseistä tehtävää, miksi olet siitä kiinnostunut, mihin tähtäät tulevaisuudessa ja mitä annettavaa sinulla on työnantajalle. Kesätöissä työnantajaa kiinnostaa molemminpuolinen hyöty eli mitä annettavaa sinulla on, mutta myös se, miten työnantaja voi edistää nuoren kehittymistä urallaan.”

Näillä viidellä täsmävinkillä onnistut!

1. Mieti tarkasti, mitä haluat tuoda itsestäsi esiin. Kerro avoimissa vastauksissa, miksi haet tehtävää, miksi olet siitä kiinnostunut, mihin tähtäät tulevaisuudessa ja mitä annettavaa sinulla on työnantajalle.

2. Älä keksi ylimääräistä sanottavaa vain, jotta merkkimäärä täyttyisi. Avoimissa vastauksissa pituus on hyvä silloin, kun kaikki oleellinen on sanottu. Mieti, mitkä asiat voivat vaikuttaa rekrytoijan päätökseen – mitä annettavaa sinulla on, millaisia vahvuuksia ja millaista osaamista.

3. Lisää liitetiedostoja. Jos rekrytoija kiinnostuu lomakkeen perusteella hakijasta, hän voi avata liitteenä olevan CV:n ja mahdollisen hakemuskirjeen ja lukea niistä lisätietoja, jotka eivät mahdollisesti ole lomakkeelta käyneet ilmi.

4. Jokainen työ opettaa arvokkaita työelämätaitoja. Kerro rekrytoijalle jokaisen työkokemuksen tai esimerkiksi jonkin harrastuksen osalta, millaisia vahvuuksia ja taitoja olet oppinut. Älä jätä tätä tärkeätä tietoa rekrytoijan oletusten tai arvailujen varaan.

5. Muista avainsanat! Muista käyttää avainsanoja, jotka kertovat osaamisestasi (esimerkiksi Photoshop, sosiaalinen media, hygieniapassi jne.) Jos täytät useita hakemuksia, voit säästää aikaa kopioimalla työnkuvauksia esimerkiksi Wordiin ja liittämällä ne uuteen hakemukseen.

Teksti: Väinö Vasara