10.3.2022

Eikö olisikin hienoa tietää etukäteen kaikki kysymykset, jotka kysytään edessä olevassa työhaastattelussa?Työnantajan ajatusten lukeminen ei valitettavasti onnistu, mutta toiseksi paras vaihtoehto on lukea alla oleva lista yleisimmistä haastattelukysymyksistä sekä ohjeet onnistuneisiin vastauksiin.

Työhaastattelu on usein jännittävä ja stressaava tilanne etenkin ensimmäistä kesätyötä hakevalle nuorelle, mutta tuleva työhaastattelu saattaa jännittää jopa kokeneempaakin haastattelussa kävijää. Jokainen haastattelu on omanlaisensa, mutta yleensä tietyt kysymykset toistuvat alasta tai työtehtävästä riippumatta. Alla oleviin kysymyksiin etukäteen perehtymällä voit valmistautua haastatteluun sekä ehkäpä saat vietyä hieman jännitystä pois, jotta voit olla mahdollisimman rento ja luonteva haastattelutilanteessa.

1. Kerro itsestäsi

Työhaastattelu käynnistyy useimmiten kysymyksellä, jonka kautta työnantajat pääsevät nopeasti tutustumaan sinuun. Teet haastattelusta muistettavan kertomalla hieman yksityiselämästäsi pysyen kuitenkin keskeisimmässä eli hakemassasi työpaikassa. Voit aloittaa vaikka kertomalla harrastuksistasi, opiskelutaustastasi ja intohimoistasi, jotka kuvastavat sinua hyvin ja motivoivat sinua. Kannattaa kuitenkin enemmän täydentää lähettämääsi työhakemusta sen sijaan, että toistaisit samat asiat uudestaan työnantajalle.

2. Mitä odotat tulevaisuudelta? / Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?

Tätä kannattaa miettiä, sillä sujuva vastaus antaa hakijasta suunnitelmallisen ja motivoituneen kuvan. Vastauksesi tähän kysymykseen kertoo myöskin työnantajalle pyrkimyksistäsi työuraasi liittyen. Sisällytä tulevaisuuden suunnitelmasi ja haaveesi työpaikan ja yrityksen ympärille vastatessasi kysymykseen.

3. Miksi meidän tulisi palkata sinut?

Haastattelussa sinun tulee osoittaa omaavasi kaikki työtehtävään vaaditut taidot, jotka on mainittu työpaikkailmoituksessa. Varustaudu siis vastaamaan napakasti ja itsevarmasti, mitkä kyvyistäsi erottavat sinut muista hakijoista ja mitä annettavaa sinulla on hakemallesi yritykselle. 

4. Kerro vahvuuksistasi.

Kun sinulta kysytään vahvuuksistasi kannattaa painottaa niitä hyviä puolia, joista olisi eniten hyötyä kyseisessä työtehtävässä. Kuvaile esimerkkien avulla onnistumisen kokemuksia sen sijaan, että luettelisit pelkkiä adjektiiveja.

5. Mitä teet parhaillaan työstääksesi heikkouksiasi?

Heikkouksista puhuessa kannattaa olla rehellinen ja kääntää negatiiviset piirteet vahvuuksiksi. Vältä kuitenkin kliseitä, kuten “työskentelen liian tehokaasti” tai “olen turhan perfektionisti”. Voit ennemmin antaa esimerkkejä joistain puutteistasi ja siitä, miten olet virheiden kautta onnistunut kehittymään. 

6. Miksi haluat tämän työpaikan?

Tämä kysymys antaa sinulle tilaisuuden näyttää haastattelijoille, mitä tiedät työpaikasta ja yrityksen taustoista. Ota siis etukäteen selvää yrityksen piirteistä ja pyrkimyksistä, jolloin sinun on helpompi kertoa, miksi paikka olisi sinulle parhaiten eduksi.

7. Miten suoriudut stressaavissa ja hankalissa tilanteissa? Anna esimerkki.

Miten reagoit joutuessasi haastavaan ja stressaavaan tilanteeseen työpaikalla? Vältä uskottelemasta, että et ikinä stressaantuisi työskennellessä. Vastaa sen sijaan siten, että tiedostat stressaavat tilanteet ja kerro, miten selviydyt tilanteista tai jopa käännät stressin hyödyksesi. 

8. Kerro haastavasta vastoinkäymisestä ja miten ylitit sen.

Haastattelijat kysyvät käyttäytymistä kuvaavia kysymyksiä saadakseen tietää, miten ratkaiset konflikteja ja ylität haasteita. Kerro jokin omakohtainen kokemus! Tämä kysymys voi usein myös liittyä tiimityöskentelyyn ja kykyyn tulla toimeen muiden ihmisten kanssa.

9. Miten suhtaudut saamaasi kritiikkiin?

Kritiikin kannattaa osoittaa olevan itselleen hyödyksi ja yksi tapa kehittyä työtehtävissä. Työnantajat haluavat kuulla, ettet ota kritiikkiä liian henkilökohtaisesti.

10. Onko sinulla jotain kysyttävää?

Vastaus tähän kysymykseen ei saisi koskaan olla “ei”. Sinulla tulisi aina olla jotain kysyttävää työhaastattelun lopussa. Muutama harkittu kysymys voi auttaa osoittamaan, että olet aloitekykyinen ja otat työpaikkaan valituksi tulemisen vakavasti.

 

Teksti: Leila Välimaa

Lue lisää:

Miten valmistaudun kesätyöhaastatteluun?

Kesätyöhaastattelu – mitä tarkoittaa ole oma itsesi?

Älä stiplaa kesätyöhaastattelun yleisimpiin kysymyksiin!