4.6.2019

Ensimmäisillä päivillä on suuri merkitys koko kesän kokemukseen, joten uuden kesätyöntekijän vastaanottamiseen kannattaa valmistautua huolellisesti. Kysyimme Lidlin myymäläpäälliköltä Mia-Riikka Rosenholmilta vinkkejä nuoren tukemiseen jännittävän taipaleen alkumetreillä.

Ensivaikutelman voit tehdä vain kerran, kuuluu vanha viisaus, eikä se ole kaukana totuudesta myöskään kesätyöntekijän kohdalla. Ensimmäiset työpäivät ovat ratkaisevassa roolissa nuoren kokemuksen kannalta. Hyvä vastaanotto ei myöskään tarkoita automaattisesti pelkkää perehdytystä, vaan sopeutumiseen vaikuttaa olennaisesti myös se, millä asenteella esimies ja työkaverit ottavat uuden tulijan vastaan.

“Kesätyöntekijät ovat meillä yleensä ensimmäisessä työpaikassaan, joten on tärkeää antaa heille posítiivinen kokemus”, kertoo Lauttasaaren Lidlin myymäläpäällikkö Mia-Riikka Rosenholm.

”Vastaanottamiseen panostetaan, koska jokainen työntekijä on tärkeä, ja osa heistä jatkaa myös kesän jälkeen. Kesätyöntekijöiden joukosta saattaa myös hyvin löytyä vaikka tulevaisuuden esimiehiä.”

 

Anna aikaa uuden oppimiselle

 

On tärkeää, että esimies kertoo jo etukäteen muulle tiimille uuden työntekijän aloittamisesta. Rosenholm on pannut merkille, että helposti lähestyttävät työkaverit lieventävät kesätyöntekijän ensimmäisten päivien jännitystä. Parhaassa tapauksessa uudelle työntekijälle muodostuu kuva, että häntä on odotettu, ja että hän on tervetullut mukaan tiimiin.

Lidlissä kesätyöntekijän ensimmäinen työpäivä alkaa tapaamisella, johon osallistuvat kouluttaja, kummi sekä työsopimuksen allekirjoittanut esimies. Ennen varsinaisen perehdytysjakson alkua uusi tulokas saa avaimet sekä työvaatteet, ja hänen annetaan rauhassa tutustua myymälään ja henkilökuntaan. Varsinainen koulutusjakso kestää sesonkityöntekijöillä viikon ja muilla työntekijöillä kaksi viikkoa.

”Perehdytykseen on satsattu paljon vuosien aikana ja olemme halunneet kehittää perehdytystämme entistä paremmaksi. Koulutukseen halutaan panostaa, sillä kesätyöntekijöistä saattaa tulla tulevaisuuden tekijöitä”, Rosenholm muistuttaa.

 

Samalle viivalle vakituisten kanssa

 

Kattavalla koulutuksella varmistetaan myös se, että vakituiset ja kesätyöntekijät ovat tasa-arvoisia ja pystyvät toimimaan samoissa tehtävissä. Lidlissä kesätyöntekijät ovat tärkeässä roolissa sesongin aikaan, kun iso osa vakituisista on lomalla.

Rosenholm kertoo, että Lidlin parhaita puolia onkin juuri se, että työntekijöihin luotetaan ja heille annetaan vastuuta. Rosenholm aloitti itsekin kesätyöntekijänä yhdeksän vuotta sitten. Alunperin tarkoituksena oli vain tienata rahaa kesän ajan ja lähteä sitten opiskelemaan, mutta kaupan ala veikin mennessään. Lidlissä vetää puoleensa Rosenholmin mukaan asiakaspalvelu ja hyvät etenemismahdollisuudet.

”Myös kesätyöntekijöiden viihtymisestä kertoo se, että meille halutaan takaisin seuraavanakin kesänä”, Rosenholm hehkuttaa.

 

Lidlin kuusi vinkkiä kesätyöntekijöiden vastaanottamiseen:

 

Nimeä kummi/tuutori, jolta uusi tulokas voi kysyä apua matalalla kynnyksellä.

Varmista, että työssä tarvittavat välineet ovat valmiina ensimmäisenä päivänä.

Informoi henkilökuntaa uudesta tulijasta.

Järjestä riittävästi aikaa koulutukselle.

Kerro avoimesti, että kesätyöntekijää on odotettu ja että hän on tervetullut tiimiin.

Tee selväksi, että virheet eivät haittaa, vaan pääasia on, että niistä opitaan.

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: iStock