15.12.2016

Nuorten mielestä yritykset ilmoittavat avoimista kesätyöpaikoistaan hyvin. Myös valmiit sähköiset hakulomakkeet saavat kiitosta. Toisaalta nuoret toivovat lisää kesätyöpaikkoja. Kehitettävääkin kesätyön rekrytointiprosesseista löytyy, sillä vain 23 prosenttia nuorista oli saanut tiedon rekrytoinnin tuloksista kaikilta työnantajilta, joille oli hakemuksen lähettänyt.

Tulokset selvisivät Vastuullinen kesäduuni -kampanjan tekemästä Nuorten kokemuksia kesätyöhön hakemisesta 2016 -kyselystä. Tutkimuksen tuloksiin pureuduttiin eri näkökulmista Unelmien rekrytointikampanja –seminaarissa Sanomatalossa 2.12.

– Hakuprosessin toimivuus vaikuttaa suoraan työnantajakuvaan. Nuoret kertovat eteenpäin onko kokemus ollut hyvä vai huono, kertoo Vastuullinen kesäduuni -kampanjan projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen.

Kesätyöntekijät toivovat aitoa kiinnostusta työnantajilta. Hakemuksen tekeminen on nuorelle iso ponnistus: on ilmaistava motivaationsa sekä annettava itsestään hyvä kuva.

– Kampanjassa kannustamme nuoria tekemään hyviä hakemuksia. Silloin työnantajienkin on oltava valmistautuneita ja huomioitava, että nuori on tosissaan tehnyt hakemuksen. Salminen-Kultanen kertoo.

Hyvä kesätyökokemus alkaa jo rekrytointivaiheessa. Erityisesti ensimmäisiä työnhakujaan tekevät nuoret tarvitsevat palautetta ja positiivisen vastauksen hakemukseensa, vaikka eivät tulisi valituiksi. Nyt vastauksen saaneiden osuus on hälyttävän pieni.

– Tämä tulos on kylmä suihku meille. Työnantajan kannattaa miettiä, miten on toimittu myös niiden kohdalla, joita ei ole valittu. Millainen tunne nuorelle jää, jos ei saa minkäänlaista vastausta hakemistaan kesätyöpaikoista, Salminen-Kultanen kertoo.

Hanne Mäkelä Metsä Group. Kuva: Jani Lappalainen

Hanne Mäkelä kertoo, että Metsä Groupissa panostetaan hakijaviestintään.

 

Työnantajien toivotaan kertovan itsestään tarinoilla

Kyselyn mukaan lähes puolet nuorista pitää tärkeänä, että työnantajat kertovat itsestään tarinoilla. Nuoret haluavat tietää millainen ilmapiiri ja ympäristö kesätyöpaikassa on ja keitä siellä työskentelee.

Metsä Groupissa kesärekrytointi päätettiin viime vuonna viedä uudelle tasolle. Rekrytointisivusto uusittiin palautteiden perusteella ja nyt sieltä löytyy kattavasti tietoa eri tehtävistä ja missä yksiköissä kesätyöpaikkoja on. Kesätyökokemuksista kerrotaan elävästi kuvilla ja tarinoilla.

– Meillä on satoja kesätyöpaikkoja eri tehtäviin ympäri Suomen. Kaikkea ei voi avata yhdessä ilmoituksessa, joten ohjaamme nettiin hakemaan lisätietoa, kertoo Metsä Groupin henkilöstön kehittämisen asiantuntija Hanne Mäkelä.

Myös sosiaalinen media otettiin Metsä Groupissa haltuun kesätyöntekijöiden kanssa. Kesäinstagrammaajat pääsivät viikoittain jakamaan tarinoita omasta kesätyöstään kuvilla ja kirjoituksilla.

– Hakijaviestintää miettiessä otimme nuoren roolin: mitä tietoja hän haluaa ja mitä hän voi tehdä yrityksessä. Samaistuimme nuoreen, joka hakee ensimmäistä kesätyötään, Hanne Mäkelä kertoo.

Niin ikään Vastuullinen kesäduuni -kampanjan periaatteet on avattu yksityiskohtaisesti kesätyösivuilla ja kerrottu mitä ne tarkoittavat juuri Metsä Groupissa.

Metsä Groupin kesätyöilmoitus löytyi myös Oikotie Työpaikkojen kesän 2016 luetuimpien listalta. Oikotie Työpaikkojen tuotepäällikkö Mona Koskinen kertoi, että listan yrityksiltä löytyy usein myös oma kesätyö-sivusto, jossa on paljon sisältöä ja tarinoita esimerkiksi aiemmista kesätyöntekijöistä. Yhteistä luetuimmissa ilmoituksissa on myös avainsana kesä, joka houkuttaa erityisesti nuoria.

– Kesä on jotain, mitä tarjotaan juuri heille. Oikotiellä näkee, että kesätyöilmoitukset keräävät eniten silmäpareja. Se on hyvä paikka yrityksen näkyä, Koskinen sanoo.

Ari Beilinson Recruitby.net. Kuva: Jani Lappalainen

Ari Beilinson Recruitby.netistä kannustaa hyödyntämään videota rekrytoinnissa.

 

Video modernisoi hakuprosessia

Jos videot ovat elävä keino kertoa kesätyötarinoista, niin se on myös oiva väline itse hakuprosessissa.

– Suomalaiset ovat todella edelläkävijöitä videon hyödyntämisessä rekrytoinnissa, kertoo Recruitby.netin toimitusjohtaja Ari Beilinson.

Beilinson näkee rekrytoinnin markkinointina, jossa videolla on yhtä suuri arvo. Samat keinot, materiaalit ja budjetti. Videon tuottaminen ei kuitenkaan ole ihan triviaali juttu.

– Laadukkaaseen videoon kannattaa panostaa. Miettiä milloin palkkaa ammattilaiset ja milloin voi tehdä itse, Ari Beilinson sanoo.

Videota voi hyödyntää myös työpaikkailmoituksessa. Hakulomakkeelle voi esimerkiksi upottaa videokysymyksen, johon hakija nauhoittaa vastauksensa.

– Videohaastattelut ovat kesätyöhakuihin täydellinen komponentti. Esimies käyttää paljon aikaa rekrytointiin, jolloin videohaastattelu nopeuttaa asioita. Video on moderni tapa, josta hakijatkin tykkäävät, Beilinson kertoo.

 

Oikotie Työpaikat on Vastuullisen kesäduunin pääkumppani. Metsä Group ja Recruitby.net ovat kampanjan kumppaneita.

Vastuullinen kesäduuni on T-MedianTaloudellinen tiedotustoimisto TATinSoneranNokian, Destian, S-ryhmänOpteamin ja Oikotie Työpaikkojen yhteinen kampanja, joka haastaa työnantajat tarjoamaan 14–29-vuotiaille nuorille enemmän ja laadukkaampia kesätyöpaikkoja.

Työnantaja, ilmoittaudu vastuulliseksi kesätyöntajaksi tästä!

 

Lisää kuvia seminaarista löytyy kampanjan Facebook-sivuilta.
Kuvat: Jani Lappalainen