11.4.2017

Kesätyönhakija on iltaisin ja viikonloppuisin kuumeisesti etsinyt kesätyöpaikkoja, täyttänyt sähköisiä hakulomakkeita, räätälöinyt hakemuksia ja jopa kuvannut hyvää asennetta pursuavia videohakemuksia. Hän on pohtinut, miten vastata kohteliaasti puhelimeen koko nimellä, jos kesätyönantaja soittaa. Hän on selvittänyt, miten pukeutua tai mitä kertoa omasta osaamisestaan ja asenteestaan haastattelussa.

Nuori kesätyönhakija on panostanut kesätyönhakuunsa täysillä. Kesätyönantaja, oletko sinä? Saako hakija kuittauksen sähköpostiinsa, että hakemus on saapunut? Tai kerrotko hänelle, miten rekrytointiprosessi etenee? Saako hän koskaan soittoa tuntemattomasta numerosta? Vetovoimaisen työnantajakuvan rakentamiseen panostamamme aika ja raha on helppo heittää hukkaan kesätyöhakemisen loppukahinoissa.

Hoidammeko hakuprosessin mallikkaasti maaliin asti vain valittujen kesätyöntekijöiden kohdalla ja unohdamme loput hakijat? Vetoammeko aina ajan puutteeseen tai vähäisiin resursseihin sen sijaan, että ymmärtäisimme hakijakokemuksen suuren merkityksen organisaatiossa ja laittaisimme prosessit kerralla kuntoon?

 

Parilla sanalla rakennat työnantajakuvaasi

 

Myös valitsematta jääneet hakijat toimivat työnantajakuvan puskaradioina. Kesätyötutkimuksemme mukaan yli 70 prosenttia nuorista kertoo eteenpäin kesätyökokemuksestaan, myös hakuprosessista. Jos hakijoita on 3000, joista yritys palkkaa kesätöihin 100, mitä kertovat eteenpäin valitsematta jääneet, jos eivät saa lainkaan vastausta?

Vetovoimaisen työnantajakuvan kannalta ajateltuna on parasta hoitaa mallikkaasti myös niiden 2900 kesähakijan hakuprosessi – haluammehan myös heidän puhuvan organisaatiosta hyvää.

Saarnaan tästä asiasta siksi, että olemme tutkineet, millaisia kokemuksia nuorilla on ollut vuonna 2016 kesätöitä hakiessa. Tulokset eivät ole häävejä. 14–27-vuotiaista nuorista vain 23 prosenttia oli saanut henkilökohtaisen vastauksen kaikista hakemistaan paikoista!

Toimikaamme siis tänä keväänä toisin; vielä ei ole liian myöhäistä vastata myös ei-valituille.

 

Tarjoa nuorelle innostava hakijakokemus

 

Vastuullinen kesäduuni -kampanja osallistui maaliskuussa Osuuskauppa Hämeenmaan RekryTreffeille Riihimäellä, Hämeenlinnassa ja Lahdessa. Hämeenmaa kutsui kaikki sähköisen hakemuksen jättäneet 3200 nuorta kesätyöhaastatteluun. Henkilökohtaiset haastattelut toteutettiin muutaman minuutin kestäneellä speed dating -pikahaastattelumenetelmällä. Haastattelevat esimiehet ottivat tehtävänsä vakavasti, olivat aidosti läsnä ja keskittyivät jokaiseen haastateltavaan, vaikka välillä jonot venyivätkin.

Nuorille mahdollisuus päästä haastatteluun oli opettavainen, innostava ja positiivinen kokemus. Monelle nuorelle se oli elämän ensimmäinen työhaastattelu. Joitakuita jännitti paljon, mutta haastattelussa he ylittivät itsensä. Kaikki olivat saaneet kannustavaa palautetta.

Vaikutuin Hämeenmaan vastuullisesta toiminnasta: Hämeenmaassa on hienosti sisäistetty, että kesätyönhaku on opettelua myös itse elämää ja myöhempää työnhakua, ei vain yhtä kesää, varten.

 

Päivi Salminen-Kultanen
Projektijohtaja
Vastuullinen kesäduuni 2017 -kampanja

Tule mukaan kampanjaan osoitteessa: kesaduuni.org/ilmoittaudu