15.6.2019

Keväisin työpaikkailmoitukset ovat pullollaan toinen toistaan vetovoimaisempia lauseita unelmien kesätyöstä, mutta toteutuvatko lupaukset käytännössä läpi kesän?

Kesätyö on nuorelle kokemus, josta jää mieleen muutakin kuin rekrytointi ja perehdytys. Siksi työnantajan on tärkeää ajatella kesätyötä kokonaisuutena, painottaa Kojamon HR-asiantuntija Minna Vuorinen.

“Kokonaisuuteen vaikuttaa hirveän paljon lähiesimies, joka ohjaa kesätyöntekijää. Olemme Kojamolla pyrkineet antamaan kaikille esimiehille samanlaiset ohjeistukset ja vinkit siihen, miten kehittää palautteen antamista ja tehdä kokemuksesta mahdollisimman vastavuoroista”, Vuorinen kertoo.

HR:n tehtävänä on tukea esimiehiä tasavertaisesti ja kattavasti niin, että myös kesätyöntekijät
saavat yhdenvertaista kohtelua.

“Jos mietitään vaikka niin, että tiimiin tulee kesätyöntekijä, joka on ollut meillä töissä aiempina kesinä, niin riskinä voi olla, että esimies olettaa hänen osaavan kaiken ja hyppäämään puikkoihin. Se ei välttämättä ole näin, vaan vuoden aikana unohtuu paljon asioita”, Vuorinen muistuttaa.

 

Mittaa onnistumistasi ja kehitä prosesseja

 

Vuorisen mukaan kesätyön kokonaisuuteen kuuluu HR:n näkökulmasta rekrytointivaiheen ja perehdytyksen lisäksi olennaisina tilannekartoitukset eli kyselyt matkan varrella ja sen päätteeksi. Kesätyönantajana on hankalaa kehittyä, jos käytössä ei ole oikeanlaisia mittareita.

Kojamolla mitataan onnistumista paitsi kesän lopussa toteutettavalla VKD:n kesäduunikyselyllä, myös Kojamon omalla osaamiskartoituskyselyllä, johon kesätyöntekijät pääsevät vastaamaan kolmesti kesän aikana. Tärkeässä roolissa ovat myös keskustelut ja palautteenannot esimiehen kanssa tasaisin väliajoin pitkin kesää.

“Varmistetaan, kokevatko kesätyöntekijät saaneensa riittävän perehdytyksen ja samalla pysytään kartalla siitä, miten eri toimipisteissä pärjätään.”

 

Panosta avoimeen kulttuuriin

 

Ylätason prosessit ja mittarit auttavat isossa organisaatiossa varmistamaan sen, että kesätyökokemus on tasalaatuista osastojen yli ja mahdollisiin ongelmiin päästään puuttumaan ketterästi. On hyvä kuitenkin muistaa, että loppujen lopuksi kaikkein ratkaisevimpia seikkoja ovat kulttuuri ja ilmapiiri, jotka taas johtavat juurensa ihmisiin.

Vuorisen mukaan kaikesta pitäisi huokua se, ettei kesätyöläisiä kohdella vain väliaikaisena massana, vaan he ovat samalla viivalla vakituisten kanssa.

“Tässä palataan tietyllä tapaa perusasioiden äärelle. Kesätyöntekijän kokemus muodostuu pitkälti siitä, että kohdataan ihminen ihmisenä kesän aikana, ja että tiimissä on vuorovaikutus kohdallaan. Näistä asioista on turha tehdä myöskään liian vaikeita”, Vuorinen neuvoo.

Avoimuus, vuorovaikutus ja tuki ovat asioita, jotka tunnustetaan varmasti jokaisessa organisaatiossa, mutta joiden skaalaaminen yli tiimien vaatii määrätietoista tekemistä. Vuorinen painottaa, että tärkeä viesti esimiesten suuntaan on se, että kesätyöntekijän mielikuva johtaa juurensa pienistä arkipäiväisistä asioista.

“Meidän valttimme on ollut ilmapiiri, joka kannustaa antamaan palautetta, jos jokin asia ei toimi, ja pyytämään ohjausta, jos jokin mietityttää”, Vuorinen summaa.

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: iStock