2.7.2019

Nuoria työllistävän kesätyönantajan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kesätyöntekijä saa tarpeeksi tietoa ja kokee työnsä merkitykselliseksi. S-ryhmässä otettiin tänä vuonna käyttöön Kesäduunipassi, joka ohjaa työelämän ensiaskelten ottamisessa.

Viime vuonna S-ryhmä kysyi kesätyöntekijöiltään, mitä he odottavat työelämältä ja kuinka he kokevat työn merkityksellisyyden. Kattavasta tutkimuksesta kävi ilmi muun muassa se, kuinka paljon nuoret työntekijät arvostavat kannustavaa työyhteisöä ja palautteen saamista.

Kyselyn tuloksiin vastattiin lanseeraamalla Kesäduunipassi, jonka kaikki S-ryhmän kesätyöntekijät suorittavat kesän kuluessa. Passi antaa nuorelle opastusta muun muassa työelämän pelisäännöistä, työssä jaksamisesta ja omien vahvuuksien hyödyntämisestä asiakaspalvelussa.

“Passin tarkoitus on, että kaikki työhön liittyvä on selvillä. Ettei nuorelle jää sellaista oloa että hän on kesätöissä, eikä silti tiedä mitä hänen kuuluu tehdä”, kertoo Pohjois-Karjalan Osuuskaupan sähköisen viestinnän ja henkilöstöhallinnon assistentti Sari Vara.

 

Nuoret odottavat jatkuvaa palautetta

 

Kesäduunipassin suorittamiseen kuuluvat keskusteluhetket esimiehen kanssa pitkin kesää. Varan mukaan on tärkeää, että vuoropuhelu esimiehen ja kesätyöntekijän välillä on jatkuvaa. Pohjois-Karjalan Osuuskaupan jokaisessa toimipaikassa on myös työpaikkakoulutuksen käynyt henkilö, jolla on eväitä toimia nuorten kanssa ja varmistaa, että kaikki sujuu kuten pitää.

“Nuoret odottavat nykyisin jatkuvaa palautetta, ja on mahtavaa, että vuoropuhelua työstä käydään kokoajan työpaikalla. Pyrimme siihen, että esimiehillä on inhimillinen ote työssään”, Vara kertoo.

Kesätyöprosessin eri vaiheita pyritään kehittämään aktiivisesti joka vuosi. Varan mukaan Pohjois-Karjalassa halutaan varmistaa, että nuorilla on työsuhteen loppuun asti selvät sävelet siitä, mitä heiltä odotetaan.

“Ettei nuoren tarvitse esimerkiksi hakemusta täyttäessä miettiä, että voi ei millainen lomake, enhän minä tätä osaa täyttää. Mielummin neuvotaan koko ajan matkan varrella ja viestitään siitä, missä vaiheessa prosessia mennään”, Vara täsmentää.

 

Palautteen avulla paremmaksi kesätyönantajaksi

 

Mittaamisen ja kyselyiden merkitystä ei voi liikaa korostaa, jos haluaa kehittyä kesätyönantajana. Ilman tietoa kesätyöntekijöiltä itseltään on vaikea löytää oikeita kehityksen paikkoja. Vara kertoo, että Pohjois-Karjalassa ollaan hyödytty S-ryhmän omien kyselyiden lisäksi myös Vastuullisen kesäduunin kyselystä, joka toteutetaan aina kesän lopuksi.

“Sen kautta saatu palaute on valtavan merkityksellistä, sillä pystymme sen pohjalta miettimään koko kesätyön hakuprosessia seuraavaa vuotta ajatellen ja pohtimaan, missä voisimme vielä petrata”, Vara hehkuttaa.

Sata vuotta täyttävä Pohjois-Karjalan Osuuskauppa työllistää tänä kesänä merkkivuotensa kunniaksi ennätykselliset tuhat kesätyöntekijää. Mitä enemmän uusia tekijöitä on, sitä tarkemmin työnantajan tulee huolehtia siitä, että kaikille turvataan mahdollisimman tasa-arvoinen kesätyökokemus. Se vaatii osaavia ja kannustavia esimiehiä sekä työyhteisöä, jossa arvostetaan sesonkityöntekijän panosta samalla tavalla kuin vakituistenkin.

“Tavoitteena on, että jokainen nuori kokee työnsä merkitykselliseksi ja itsensä tarpeelliseksi. Se on sellainen punainen lanka, joka ohjaa meitä, kun ollaan nuorten ihmisten kanssa tekemisissä.”

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: iStock