28.2.2019

Vaikka kesätyöhaut käyvät kuumimmillaan ja kilpailu on kovaa, ei kannata sortua hötkyilyyn. Vedä syvään henkeä ennen hakemuksen kirjoittamista – ja tee samalla hieman salapoliisityötä yrityksestä.

Usein on niin, että työnantajat haluavat työpaikkailmoituksissa maalata työstä ja työpaikasta mahdollisimman positiivisen kuvan, ja joskus joukkoon lipsahtaa ripaus värikynää. Toisinaan työn todellinen kuva voi puolestaan jäädä hämärän peittoon, jos tehtävää kuvaillaan kliseisesti tai kapulakielellä.

Siispä, pelkän hakuilmoituksen pläräämisen lisäksi kannattaa perehtyä yritykseen tarkemmin. Ainakin yrityksen sosiaalista mediaa ja nettisivuja kannattaa pitää silmällä.

“Ole aktiivinen, tiedustele lisätietoja ja selvitä, sopisitko yritykseen. Puhuttelevatko kulttuuri ja yrityksen arvot? Kesätyöpaikka on usein portti työelämään ja kesätyön kautta voi jäädä pidemmäksikin aikaa saman yhtiön palvelukseen” neuvoo Kojamon HR-asiantuntija Minna Vuorinen.

Varsinkin ensimmäiset oman alan kesätyöt voivat olla merkittäviä suunnannäyttäjiä tulevaisuuden kannalta, joten omaa osaamista ei kannata tarjota summamutikalla mihin sattuu. Kaikista eniten hyötyä on kesätyöpaikasta, joka vastaa omia arvoja ja asenteita. Usein näistä asioista saa vihiä jo ulkopuolelta.

“Me työikäiset vietämme valveillaoloajastamme noin kolmanneksen töissä, ei ole siis ihan sama minkälaisessa työpaikassa ja millaisten työkavereiden keskuudessa tämä aika kuluu”, Vuorinen muistuttaa.

Hyödynnä hankkimaasi tietoa hakuvaiheessa

Työnhakijoiden kannattaa etsiä tietoa yrityksestä myös siksi, että siitä on hyötyä hakuvaiheessa. Yrityksen ilmeen ja “tone of voicen” tunteminen auttaa esimerkiksi päättämään, kuinka muodollista tai epämuodollista kieltä hakemuksessa tulisi oikein käyttää. Liiketoiminnasta tai toimialasta perillä oleminen on puolestaan omiaan tekemään vaikutuksen työnantajaan.

Haastatteluvaiheessa etukäteen perehtymistä monesti jopa odotetaan työnhakijalta.

“Jos kokee yrityskulttuurin omakseen, niin kannattaa mainita hakuvaiheessa, että on tutustunut yrityksen someen ja kokee, että yrityksen meininki puhuttelee”, Vuorinen vinkkaa.

“Tästä olemmekin saaneet positiivista palautetta, niin hakuajan aikana esimiehille saapuneissa puheluissa kuin myös rekrymessuilla. Meille tultiin kertomaan, että somepresenssi puhuttelee ja tulee fiilis, että haluaisi hakea meille töihin”, Vuorinen jatkaa.

Työnantajien täytyy osata kertoa kulttuuristaan

Rekrytoinnin kentällä on nähty, että työn merkityksellisyys kasvaa kasvamistaan. Pelkkä raha ei monesti riitä enää houkuttimeksi. Varsinkin nuorelle työntekijälle tärkeää on ympäristö, jossa on edellytykset oppia ja kehittyä. Työnantajien täytyy osata kertoa myös ulospäin yrityskulttuuristaan, joka nivoutuu vahvasti työn merkityksellisyyteen.

“Meillä viimeisimmän sisäisen fiilismittauksemme mukaan erityisiksi fiiliksen luojiksi nousi hyvien työkavereiden lisäksi oman työn vaikutusmahdollisuudet sekä kokemus merkityksellisen työn tekemisestä”, Vuorinen kertoo.

“Työn arvokkuus ja merkityksellisyys syntyvät mahdollisuudesta toteuttaa itseään sekä tehdä työn kautta jotain hyvää.”

Tutustu yrityksen menoon: Kojamon kesätyöpaikat 2019

Kojamo Instagramissa: https://instagram.com/kojamofi  

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: iStock