31.5.2019

Kesätöissä luodut kontaktit ja kartutetut kokemukset ovat opiskelijoille elintärkeitä. Kesätöissä pääsee soveltamaan oppimaansa ja keräämään kokemusta, jonka varassa voi suunnistaa kohti merkityksellistä uraa. Moni tiedostaakin, että kesätyöt ovat oiva väylä työllistyä mielenkiintoisiin yrityksiin ja päästä kiinni oman alan töihin. 

Oman alan kesätyöpaikka ja urastartti opintojen aikaisessa vaiheessa ovat monelle unelmien täyttymys. Opiskelijat tiedostavatkin, että parhaista kesätyöpaikoista joutuu kilpailemaan, olit sitten ensimmäisen vuoden opiskelija tai vastavalmistunut. Kun unelmien kesätyöpaikka vihdoin osuu omalle kohdalle voi tilanne tuntua stressaavalta. Miten otan kesätyön haltuun ja näytän kynteni?

Proaktiivinen ja ahkera asenne avaavat ovia

ABB:n Talent Partner Elisa Karumo painottaa, että homma kuin homma kannattaa hoitaa kunnolla. Asenteesi nykyisessä työssä toimii käyntikorttina tulevaisuudessa. Erityisesti työntekijän oma aktiivisuus ja motivaatio ovat tärkeitä kesätyöntekijän tulevaisuudennäkymiä punnittaessa. Vakituinen henkilöstö huomaa aloitekykyisen henkilön. Halu oppia kantaa hedelmää.

– Pyydä aktiivisesti tehtäviä, älä jää odottamaan, Karumo kannustaa, lisäten, että ABB:llä proaktiivista otetta arvostetaan tehtävästä riippumatta.

Hän rohkaisee myös kesätyöntekijöitä osallistumaan työpaikan aktiviteetteihin ennakkoluulottomasti ja luomaan verkostoja oma-aloitteisesti. Tutustumalla omaan tiimiinsä ja osaston vakihenkilökuntaan kesätyöntekijä ymmärtää kokonaisuuksia paremmin ja oppii millaisesta työhönsä liittyvän tiedon jakamisesta kollegat voivat hyötyä.

– Esimerkiksi ABB:llä käytämme aktiivisesti Yammeria ja järjestämme tapahtumia kesätyöntekijöille. Tutustumalla muihin kesätyöntekijöihin ja vakituiseen henkilöstöön opit myös lisää yrityksestä ja heidän työtehtävistään. Parhaassa tapauksessa voit hyödyntää heidän kokemustaan myös omissa tehtävissäsi, Karumo tähdentää.

Virheistä oppii, kysy ja kyseenalaista!

Opiskelijoilla on usein vahva halu näyttää osaamisensa. Virheiden ja tietämättömyyden myöntäminen voi ajoittain tuntua raskaalta ja vaikealta. Karumo kannustaa kuitenkin kaikkia kesätyöntekijöitä rohkeasti myöntämään puutteensa ja pyytämään apua. Tällöin vaikeudet voidaan selättää yhdessä ja asiat etenevät sujuvammin.

– Kysy, kun et tiedä, jottet jää suhteettoman kauaksi aikaa jumiin. Kuka tahansa ABBläinen tietää, että joskus vaikkapa pelkkä kirjainlyhenteen tietämättömyys voi olla este asian ymmärtämiselle. Ja yrityksemme nimi ei suinkaan ole ainut lyhenne, johon törmäät, hän naurahtaa.

Virheistä on myös hyvä kertoa rehdisti. Virheiden peittely johtaa helposti paljon isompiin ongelmiin ja niistä kertominen osoittaa suoraselkäisyyttä. Virheistä myös oppii.

– Jos virhe tapahtuu, kerro siitä esimiehelle heti. Meillä arvostetaan rehellisyyttä ja suoraselkäisyyttä. ABB:n Code of Conduct suorastaan edellyttää sitä, Karumo alleviivaa.

Rohkeaa asennetta ilmentää myös halu saada ja antaa palautetta.

– Esimies ja tiimin jäsenet eivät aina huomaa antaa palautetta. Voit myös pyytää sitä itse, jos tuntuu siltä, että kaipaat apua työtehtävien tekemiseen tai henkilökohtaisen kehityksen tueksi, Karumo rohkaisee.

– Jos sinulla puolestaan on parannusideoita tai muita ehdotuksia kannattaa niistä myös kertoa, hän lisää.

Viimeiseksi Karumo kannustaa kysymään työn jatkomahdollisuuksista. Osoita kiinnostusta ja motivaatiota kertomalla haluavasi jatkaa samalla työnantajalla tulevaisuudessa. Keskustelemalla avoimesti suunnitelmistasi ja uratoiveistasi jätät vahvemman muistijäljen ja osoitat määrätietoisuutta.

 

Teksti: Charlotta Forsberg