6.5.2019

Otso Mikonmaa aloitti Lassila & Tikanojalla harjoittelijana, jatkoi töitä opintojen ohessa ja sai kesätyön jälkeen lopulta vakituisen oman alan työpaikan. Menestystarinan resepti piilee nuoren miehen mukaan oma-aloitteisessa ja ahkerassa asenteessa.

Kaksi vuotta sitten Otso Mikonmaan, 25, koulussa Laureassa järjestettiin rekrytointimessut, joissa L&T:n edustaja vinkkasi Mikonmaata laittamaan avointa hakemusta tulemaan. Liiketaloutta englanniksi opiskellut Mikonmaa etsi juuri niihin aikoihin harjoittelupaikkaa opintojaan varten.

“Lähetin sitten sähköpostia, eikä mennyt kauaakaan kun palkkahallinnosta otettiin jo yhteyttä”, Mikonmaa muistaa.

“Ei ollut silloin sen kummempaa päämäärää, että taloon jäisin, mutta toki halusin saada jalkaa oven väliin ensimmäisessä oman alan paikassa. Harjoittelu isossa pörssifirmassa tarkoitti myös sitä, että hommia kyllä riitti tehtäväksi.”

Syksyn kestäneen harjoittelun edetessä Mikonmaa alkoi viihtymään tehtävissään koko ajan paremmin. Samaan aikaan myös vastuuta tarjottiin yhä enemmän loppua kohden. Mikonmaa muistaa, että tuntui luontevalta, kun hänelle lopulta tarjottiin mahdollisuutta jatkaa talossa harjoittelun jälkeen.

“Jatkoin töitä opintojen ohessa noin kahtena päivänä viikossa. Opintojen ja työn sovittaminen sujui kivuttomasti, koska sain itse vaikuttaa työvuoroihin. Tiesin, milloin olen käytettävissä ja esimieheni buukkasi töihin aina, kun lisäapua tarvittiin”, Mikonmaa kertoo.

Opinnot työn tukena

 

Mikonmaa sai viimeiset pakolliset liiketalouden kurssit suoritettua keväällä 2018 ja hyppäsi siltä seisomalta täyspäiväisiin hommiin L&T:lle. Kesätyö vaihtui syksyn tullen vakituiseen suhteeseen ympäristöhuoltofirman palveluksessa. Mikonmaan tiimin vastuulla on nykyisin L&T:n ostolaskujen hallinnointi.

“Työ sisältää toimittajarekisterin ylläpitoa sekä laskujen oikeellisuuden ja aiheellisuuden tarkistamista. Lisäksi on perintätapausten tarkistamista ja erilaista raportointia, niin sisäistä kuin ulkoista.”

Mikonmaa kokee, että liiketalouden opinnot ovat tukeneet hyvin oman alan töitä, mutta painottaa, että käytännön tekeminen on antanut työelämään kaikkein tärkeimmät eväät.

“Toki koulu antaa oppia ja auttaa käsittämään kokonaisuuksia, mutta oma tontti pitää itse rakentaa ja vastuuta täytyy uskaltaa ottaa. Näissä hommissa sitä on kyllä tarjottukin, ei ole tylsää hetkeä ollut töissä vielä tähänkään mennessä”, Mikonmaa hehkuttaa,

Vastuun ottaminen tekee vaikutuksen

 

Mikä sitten on nuoren miehen salaisuus menestymiseen ensimmäisissä oman alan tehtävissä? Reseptin tärkein ainesosa näyttää löytyvän asenteesta. Oma-aloitteisuutta tarvitaan aimo annos ison kokonaisuuden pyörittämisessä.

“Täytyy uskaltaa itse ottaa vastuuta. Jos joku on sairaana, niin ottaa ihan rohkeasti hänen hommansa tehtäväkseen, eikä vain odota, mitä pomo sanoo”, Mikonmaa vinkkaa.

Muille ensimmäisiin oman alan harjoitteluihin ja kesätöihin valmistautuville Mikonmaa antaa yksinkertaisen mutta varmasti hyödyllisen ohjenuoran: ahkeruus kantaa pitkälle.

“Pitää olla tavoitettavissa ja näyttää, että on valmis tekemään enemmän kuin mitä alunperin odotetaan. Eli toisin sanoen luo itsestään hyvän kuvan, että saa sitä kautta lisää luottoa ja vastuuta. Tekee itsensä luonnolliseksi valinnaksi päättävälle taholle, esimerkiksi esimiehelle”, Mikonmaa kannustaa.

 

Teksti: Väinö Vasara

Kuva: L&T