10.1.2020

Tammikuussa ajatus kesätyöstä voi tuntua kaukaiselta, mutta vuoden alku on todistetusti kaikista aktiivisinta aikaa, mitä tulee kesätöiden hakemiseen! Ensimmäiset kesätyöpaikkailmoitukset on julkaistu jo joulukuussa, mutta mikäli et ole vielä suonut asialle ajatustakaan, nyt on hyvä aika ruveta pohtimaan ensi kesän työkuvioita.

Vastuullinen kesäduuni- sivustolla on tällä hetkellä auki jo yli tuhat kesätyöpaikkaa, jotka löydät kootusti täältä. 

Oletko pohtinut jo näitä seikkoja koskien työnhakua?

1. Lataa Duunikoutsi!

Duunikoutsi– sovelluksella sparraat itsellesi paikan, oli kyse sitten ensimmäisestä kesätyöstä, TET-paikasta tai työstä ylipäänsä!  Sovelluksesta löydät paljon konkreettisia vinkkejä niin omien vahvuuksien tunnistamiseen, hakemuksen laatimiseen kuin haastatteluun valmistautumiseen.

2. Panosta hakemukseen ja CV:hen.

Kun kiinnostava paikka löytyy, on syytä kiinnittää huomioita siihen, mitä mahdolliselle tulevalle työnantajalle lähetät.  Vinkkejä CV:n  ja hakemuksen kirjoittamiseen sekä esimerkkipohjat löydät täältä! Dokumenttien tekoon kannattaa panostaa, sillä työnhaussa CV sekä työhakemus ovat se, mitä kerrot yritykselle itsestäsi ja osaamisestasi. Esimerkiksi yksi olennainen seikka on lisätä ansioluetteloon oikeanlainen kuva! Uusimmat Word:it tarjoavat valmiita pohjia työhakemusta ja CV:tä varten. Mikäli visuaalisuus on juttusi, kannattaa myös tarkistaa Canva- niminen sivusto, jossa voit muotoilla lukuisilla ilmaisilla pohjilla itsesi näköiset, massasta erottuvat dokumentit.

3. Tuo osaamisesi esille.

Muista kirjoittaa napakasti ja tuoda esille osaamisesi työkokemuksen ja vapaa-ajan myötä, sekä aiemmin käyttämäsi ohjelmistot. Oletko saanut joitakin vastuutehtäviä tai ollut mukana jonkin yhdistyksen toiminnassa? Kaikki aktiivisuudesta viestivä kannattaa mainita ja kirjoittaa myös auki, mitä rooli on sinulle opettanut. Jos olet innokas valokuvaaja, kuvankäsittelijä tai some on kuin toinen kotisi, kannattaa myös näistä taidoista mainita.

 

Vai onko sinulle karttunut jo työkokemusta? Tällöin:

1.Tee portfolio luovan-/visuaalisen alan työpaikkaan. 

Mikäli hakemasi kesätyön saamista voisi tukea taidonnäytteistäsi koostettu portfolio, laadi sellainen! Portfolion avulla pystyt näyttämään työnantajalle konkreettisesti mitä osaat ja olet tehnyt aiemmin. Myös portfolion teossa voit hyödyntää joko valmiita pohjia Wordissa tai Powerpoint-ohjelmistossa, tai kasata vaikkapa omat nettisivut!

2. Muista piilotyöpaikat.

Kaikki paikat eivät tule avoimeen hakuun, joten käytä luovuuttasi. Mitkä yritykset voisivat hyötyä osaamisestasi? Missä firmassa näkisit kenties tulevaisuuden myös kesän jälkeen? Käytä verkostojasi hyödyksi ja tuo esimerkiksi Linkedinissä esille, että etsit töitä.

3. Suosittelijat

Kysy rohkeasti suosittelijoita edellisistä työpaikoistasi. Vaatimattomuus ei kaunista työnhaussa!

Ethän lannistu vaikkei paikka irtoaisi ensimmäisellä tai toisellakaan yrittämällä! Työnantajat julkaisevat paikkoja aina kesään saakka, joten ilmoituksia kannattaa tarkkailla ja hakea läpi kevään. Muista että vain hakemalla voit saada paikan!

 

Teksti: Riikka Hautala