1.6.2020

Lähihoitajana toimiva Kaisa Ikäläinen työskentelee Attendo Variston hoivakodissa. Hoitotyö vanhusten kanssa on välillä haastavaa, mutta lämpimät kohtaamiset asiakkaiden ja työkavereiden kanssa tekevät työstä erityisen mielekästä.

”Minulla on aina ollut sellaista hoivaviettiä, tykkään olla ihmisten kanssa, auttaa ja avustaa. Se myös motivoi eniten työssäni”, Kaisa kertoo.

Kaikista palkitsevinta Kaisalle ovat sellaiset hetket asukkaiden kanssa, kun esimerkiksi muistisairas muistaa nimen ja tunnistaa pitkänkin ajan jälkeen. Syntyy luottamussuhde.

”On inspiroivaa antaa aikaansa ja jutella vanhusten kanssa. Näkee miten tärkeitä olemme heille, vaikka samaan aikaan kohdataan myös ne huonot asiat. Silti positiiviset puolet ovat vahvempia”, Kaisa pohtii.

Kolmivuorotyö hoivakodissa herätti kiinnostuksen

Kaisa valmistui lähihoitajaksi vuonna 2018 ja ensimmäisen kesän hän työskenteli lasten kotihoitopalvelussa. Kolmivuorotyö vanhainkodissa alkoi kuitenkin kiinnostaa enemmän, joten Kaisa haki Attendolle töihin. Sittemmin määräaikaisesta sopimuksesta on tullut vakinainen.

”Muistan opiskeluajoista, että hoivakodissa työskentely koettiin jotenkin pelottavana ja vaikeana. Mutta eihän se oikeasti ole sellaista kuin kuvitellaan”, Kaisa sanoo.

Kolmivuorotyö tarjoaa vaihtelevuutta päivärytmiin ja työssä pääsee myös toimimaan moniammatillisessa ympäristössä, mikä sopiikin hyvin sosiaaliselle Kaisalle. Työpaikalla pyörii lähi- ja sairaanhoitajien lisäksi mm. virikeohjaaja, fysioterapeutti, kampaajia ja jalkahoitajia sekä tietysti asukkaiden omaisia.

”Koronakriisin aikana olemme pystyneet ottamaan videopuhelut asukkaiden ja omaisten käyttöön, koska vierailuja ei nyt voi tehdä”, Kaisa kertoo Attendo Variston toimista poikkeustilanteessa.

Superhyvä työyhteisö kannustaa

Työn kautta Kaisa on oppinut hoivatyön  lisäksi erityisesti päätöksentekoa, kun iltaisin ja viikonloppuisin pitää pystyä ratkomaan tilanteita ilman sairaanhoitajan apua. Hyvät työkaverit ovat olleet suurin tuki omassa kehittymisessä, Kaisa kiittelee.

”Meillä on ihan superhyvä työyhteisö. Aina ollaan valmiita auttamaan ja perehdyttämään asioissa eikä ikinä tarvitse pelätä, että uskaltaako kysyä apua.”

Hyvällä asenteella ja oma-aloitteisuudella pärjää työssä pitkälle huumoria ja nauramista kuitenkaan unohtamatta.

”Rohkeutta tarvitaan myös, kun haastavia tilanteita tulee varmasti tällä alalla.”

Merkityksellistä työtä ja tärkeää kokemusta

Attendolla työsuojeluvaltuutettunakin toimiva Kaisa korostaa työn merkityksellisyyttä: vanhusten hoivaaminen on tärkeää yhteiskunnallista työtä ja samalla omakin arvostus vanhuksia kohtaan on vain kasvanut.

”On tärkeää turvata heille hyvä ja onnellinen vanhuus. Ikääntyneiltä saa itsekin välillä tosi hyviä elämänohjeita”, Kaisa naurahtaa.

Tulevaisuudessa Kaisa haluaa vielä opiskella ja haaveena on työ ensihoitajana jossakin hektisessä ympäristössä kuten ambulanssissa tai teho-osastolla. Lähihoitajan työ Attendolla tarjoaakin tärkeää kokemusta tulevaan.

”Työskentely hoivakodissa ja kokemus hoivatyöstä on tosi hyvä pohja omalle urapolulleni”, Kaisa summaa.