Millainen on hyvä kesätyöhakemus ja CV?

Hakemus ja CV ovat kesätyönhaussa perusdokumentit, jotka kannattaa tehdä huolella. Hyvä kesätyöhakemus kertoo, mitä työpaikkaa haetaan, ja miksi olisit sopiva juuri siihen työhön. Kiinnitä huomiota erityisesti hakemuksen aloitukseen ja ensimmäiseen kappaleeseen, jotta saat vastaanottajan kiinnostumaan.

Jos olet vastaamassa kesätyöpaikkailmoitukseen, lue ilmoitus huolella ja korosta hakemuksessa tehtävän kannalta oleellisia taitojasi. Osoita, että olet kiinnostunut yrityksestä ja kesätyöpaikasta, jota haet.  Jos sinulla ei ole aikaisempaa kesätyökokemusta, voit kertoa esimerkiksi TET-kokemuksistasi, harrastuksistasi tai muista asioista, joista uskot olevan hyötyä kesätyössä. Tee jokaista työtä varten oma hakemus, yleispätevä hakemus ei herätä kiinnostusta. Tärkeintä sekä hakemuksessa että CV:ssä on kertoa rehellisesti itsestään ja omasta osaamisestaan.

Tällainen on hyvä CV

Tärkeintä hakemuksessa on tehdä se siististi ja huolella. Tarkista ettei kirjoitusvirheitä löydy ja että teksti on helppolukuista. Kiinnitä myös huomiota siihen miten asiat on esitetty. Pyri kiteyttämään asiasi työhakemukseen ja tuo haettavan työpaikan kannalta oleelliset asiat lyhyesti ja ytimekkäästi esiin.

CV:stä on hyvä löytyä:

  • hakijan nimi
  • kuva – millainen on hyvä cv-kuva? 
  •  yhteystiedot (puhelinnumero, sähköpostiosoite, kotiosoite)
  • koulutus
  • työkokemus uusimmasta vanhimpaan (työnantaja, tehtävänimike, kuvaus työstä ja työn kesto)
  • kielitaito
  • työn kannalta olennaiset erityistaidot, esimerkiksi IT-taidot
  • luottamustehtävät ja harrastukset
  • suosittelija, eli henkilö, joka voi kertoa osaamisestasi

Nykyään hyvin täytetty Linkedin-profiili voi korvata CV:n tiettyjä työpaikkoja hakiessa. Omaa profiilia kannattaa siitä syystä pitää ajan tasalla ja lisäksi on järkevää hyödyntää sosiaalista mediaa.

Yksi tapa erottautua työnhaussa on visuaalinen CV. Nykyään persoonalliset CV:t ovat yleistyneet ja netistä löytyy paljon ilmaisia ansioluettelopohjia hyödynnettäväksi (esimerkki: canva.fi-sivusto). Visuaalisen CV:n voi luoda myös itse. Erilaisia elementtejä hyödyntämällä omaa osaamista voi tuoda esille luovilla tavoilla, mikä voi tiettyjä työtehtäviä hakeissa olla hyödyksi.

Tärkeintä on kuitenkin, että CV:stä selviävät työnhaun kannalta olennaiset asiat, joukosta erottuva ulkomuoto on vain lisämauste.

Millainen on hyvä kesätyöhakemus

Työhakemuksen tekeminen voi olla erottava tekijä, jotta pääsee eteenpäin rekrytointiprosessissa. Sähköisten hakemusten täyttäminen voi tuntua työläältä, joten kannattaa katsoa asiantuntijan vinkit sähköisten hakemusten täyttämiseen.

Herätä työnantajan kiinnostus!
Kerro heti aluksi, mitä työtä haet, ja miksi olet siitä kiinnostunut.

Kerro positiivisia asioita itsestäsi.
Sinulle on varmasti ehtinyt kertyä osaamista, jota et ehkä ole tullut ajatelleeksi. Olet ehkä hyvä kielissä, osaat koodata, valokuvaat tai teet videoita. Mieti, miten taidoistasi on hyötyä työpaikalla ja kerro se hakemuksessasi.

Miksi olisit hyvä työntekijä juuri kyseiseen tehtävään?
Kerro vielä miksi juuri sinä olisit hyvä tässä työssä ja osoita väittämäsi todeksi esimerkeillä mikäli mahdollista.

Pyri erottumaan joukosta!
Yhdellä kesätyöllä voi olla todella monia hakijoita – tämän vuoksi on tärkeä pyrkiä jollain tavoin erottumaan joukosta. Esimerkiksi vaihtelevien adjektiivien käyttö värittää kieltä ja visuaalisesti toteutettu CV luo mielenkiintoa!

Lue lisää: Hyvä työhakemus ei synny sattumalta

Kesätyön hakemisessa on myös paljon muitakin mahdollisuuksia tehdä vaikutus työnantajaan. Esimerkiksi videolla voit esitellä itsesi tarkemmin hakemuksen yhteydessä ja voit saada työnantajan kiinnostumaan sinusta.

Muista myös, että soittamalla työnantajalle voit tehdä vaikutuksen! Katso täältä vinkit puheluun työnantajalle!

Tutustu pääkumppaneihimme