Miten valmistaudun kesätyöhaastatteluun?

Miten valmistaudun kesätyöhaastatteluun?

Oletko saanut kutsun kesätyöhaastatteluun? Onneksi olkoon! Olet siis onnistunut tekemään CV:lläsi ja hakemuksellasi vaikutuksen työnantajaan. Nyt työnantaja haluaa tutustua sinuun tarkemmin, ja samalla pääset näyttämään millainen olet persoonana. On hyvä muistaa erityisesti hyvän ensivaikutelman merkitys. Ole ajoissa paikalla ja pukeudu siististi.  Jos pukeutuminen mietityttää, voit vaikka selvittää, miten työpaikalla yleensä pukeudutaan. Ole innostunut ja iloinen – muista katsekontakti ja kättele sekä esittäydy reippaasti.

Muistilista työhaastatteluun valmistautumiseen:

 1. Mieti missä olet hyvä ja missä haluaisit kehittyä?
 2. Pohdi mitä haluaisit oppia kesätyössä?
 3.  Tutustu työnantajaan ennakkoon – Etsi tietoa verkosta ja somesta, teet hyvän vaikutuksen kun voit osoittaa työnantajalle perehtyneesi asioihin etukäteen.
 4. Kysy rohkeasti asioista, joista haluat tietää lisää.
 5. Ole oma valloittava itsesi!

Ole oma itsesi

Haastattelussa kannattaa pyrkiä olemaan mahdollisimman rennosti oma itsensä unohtamatta hyviä käytöstapoja. Nimestään huolimatta hyvä työhaastattelu on molemminpuolinen keskustelu, joten myös sinulla on oikeus esittää kysymyksiä työnantajalle.

Lue lisää, mitä ”ole oma itsesi” oikeasti tarkoittaa!

Tarkkaile hengitystäsi

Pelkästään hengityksen tarkkaileminen hidastaa sykettä ja rentouttaa. Se vaikuttaa autonomiseen hermostoon ja on yksi nopeimmista keinoista rentoutua. Ojenna selkä suoraksi ja anna vatsan liikkua vapaasti hengityksen tahtiin.  Hengitys saa virrata omaan tahtiinsa nenän kautta sisään ja ulos

Etsi itsellesi luonteva asento

Ennen haastattelua voit harjoitella eri asentoja seistä ja istua. Todennäköisesti huomaat esimerkiksi, että keho on eri tavalla rento istuessasi tuolin perälle verrattuna siihen, että istut sen laidalla. Joissain asennoissa olo voi olla itsevarmempi kuin toisissa. Etsi sinulle mukava asento, jossa on sopivan rento ja itsevarma olo.

Valmistaudu huolellisesti

On helpompi vastata kysymyksiin, kun niitä on hieman etukäteen pohtinut.

Tässä muutamia asioita, joita työhaastattelussa yleensä kysytään:

 • koulutus ja aiempi työkokemus
 • osaamisesi ja kiinnostuksesi kohteet
 • harrastukset
 • vahvuudet ja heikkoudet
 •  miksi olet kiinnostunut juuri tästä työstä?
 • tulevaisuuden suunnitelmasi

Haastattelun lopuksi työnantajan tehtävänä on kertoa, miten hakuprosessi etenee: kuka ottaa yhteyttä, milloin ja miten. Jos jostain syystä työnantaja ei muista tätä kertoa, voit kysyä rohkeasti itse.

Videohaastattelu ja ryhmähaastattelu

Perinteisen työhaastattelun lisäksi kesätyöhaastattelu voidaan tehdä myös videohaastatteluna tai ryhmähaastatteluna.

Videohaastattelun käyttäminen on yleistynyt, sillä se antaa mahdollisuuden haastatella useampia hakijoita ja säästää aikaa. Videohaastatteluun kannattaa valmistautua kuten tavalliseen kesätyöhaastatteluun. Lisäksi kannattaa varmistaa, että voit osallistua haastatteluun rauhallisessa ympäristössä ja yhteydet toimivat.

Ryhmähaastattelussa on samaan aikaan mukana muitakin hakijoita ja hakijoille voidaan antaa haastattelutilanteessa yhdessä ratkottavia tehtäviä. Näin työnantaja pääsee näkemään, miten hakijat työskentelevät muiden kanssa. Ryhmähaastattelussa kannattaa osallistua tehtäviin aktiivisesti, mutta huomioida, että muidenkin mielipiteet pääsevät esiin.

Tutustu pääkumppaneihimme