Tutustu työelämään ja tienaa

Kahden viikon mittainen tutustu ja tienaa -harjoittelu mahdollistaa kesätyökokemuksen nuorille. Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä – kesätyötä voit etsiä internetistä, käymällä paikan päällä tai soittamalla mielekkääseen työpaikkaan.

Hakemiseen tarvitsee tuttuun tapaan työhakemuksen ja CV:n. Tutustu ja tienaa on suunnattu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa.

Mitä: kahden viikon mittainen (kymmenen työpäivää) kesätyökokemus nuorille.

Kenelle: peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, että et opiskele ammattiin eikä sinulla ole tutkintoa. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta.

Miten: Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen ja, jos työnantaja ei tiedä aiheesta tarpeeksi, vinkkaa häntä kysymään lisätietoja omasta liitostaan.

Lue lisää PAM:in & TAT:in -sivuilta.

Mille alalle kesätöihin?

Eri toimialat neuvottelevat ja määrittelevät eri tavoin omat sopimuksensa kesätöihin liittyen. Alla muutamia vaihtoehtoja eri toimialoilta:

Palveluala

Palveluala tarjoaa kesällä 2022 TTT-mallilla kesätöitä tekevälle kahden viikon työ-  ja harjoittelujakson suorittamisesta palkkana 380 euroa (375 euroa vuonna 2021). PAM on sopinut työnantajaliittojen kanssa kesäharjoitteluohjelmasta vuodelle 2022 kaupan, matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan aloille sekä apteekkeihin.

Kaupan ala

Kaupan ala tarjoaa kesällä 2022 TTT-mallilla kesätöitä tekevälle kahden viikon työ- ja harjoittelujakson suorittamisesta kertakaikkisena palkkana lomakorvauksineen vuonna 2022 380 euroa.

Esimerkkejä paikkoja tarjoavista kaupan alan yrityksistä:

S-ryhmä

Lidl

Kesko

Sosiaali- ja terveyspalveluala

Sosiaalipalveluala, järjestötyö ja terveyspalveluala tarjoaa kesällä 2022 TTT-mallilla kesätöitä tekevälle kahden viikon työ- ja harjoittelujakson suorittamisesta palkkana 375 euroa.

Elintarviketeollisuus

Elintarviketeollisuus tarjoaa TTT-mallilla kaksi viikkoa tai kymmenen työpäivää kestävän kesäharjoittelun, joka voidaan sijoittaa aikavälille 1.6.–15.8.2021. Työstä maksetaan kertakaikkisena palkkana 365 euroa. Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkoja kannattaa tiedustella oma-aloitteisesti suoraan yrityksistä, vaikka paikkoja ei olisi ilmoitettu avoimeksi.

Teknologiateollisuus

Teoknologiateollisuus tarjoaa kesällä 2022  TTT-mallilla kesätöitä tekevällä kahden viikon tai kymmenen päivän työ- ja harjoittelujakson suorittamisesta palkkana 365 euroa. Kesäharjoitteluohjelma sijoittuu työntekijätehtävissä ajanjaksolle 1.6.–31.8. vuosina 2022 ja 2023.

Duunikoutsi-sovellus on valmentajasi työnhaussa

Duunikoutsi on sovellus nuorille, jotka hakevat kesätöitä. Duunikoutsi neuvoo, miten valmistaudut kesätöiden hakuun, miten tehdä hyvä kesätyöhakemus ja CV, mistä kesätöitä löytää ja miten valmistautua kesätyöhaastatteluun.

Lataa sovellus Google play tai Apple Storesta.

Lisätietoa työnantajan vastuista palkatessa nuorta Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun.

Näin haet Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkaa:

  1. Mieti, millaisessa paikassa haluaisit olla kesäharjoittelussa.
  2. Tee työhakemus
  3. Etsi mahdollisia työpaikkoja. Työpaikka on etsittävä oma-aloitteisesti, koska mikään tietty taho ei välitä niitä.
  4. Käy rohkeasti paikan päällä yrityksessä ja kysy: ”Voiko teille tulla Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun?”. Kehota työnantajaa kysymään asiaa omasta liitostaan, jos hän ei osaa vastata.
  5. Älä lannistu, vaikka töiden hakeminen voi joskus viedä paljon aikaa. Sinnikkyys palkitaan ennen pitkää!
  6. Kun saat harjoittelupaikan, muista tehdä työnantajan kanssa työsopimus
  7. Kahden viikon harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa noin 360-380 euroa, joka sisältää lomakorvauksen. Joillain aloilla palkka voi vaihdella. Varmista palkka vielä työnantajaltasi.
  8. Pyydä kesätyöharjoittelun päätyttyä työtodistus.

Tutustu pääkumppaneihimme