Tutustu työelämään ja tienaa

Kahden viikon mittainen tutustu ja tienaa -harjoittelu mahdollistaa kesätyökokemuksen nuorille. Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä – kesätyötä voit etsiä internetistä, käymällä paikan päällä tai soittamalla mielekkääseen työpaikkaan. Hakemiseen tarvitsee tuttuun tapaan työhakemuksen ja CV:n. Tutustu ja tienaa on suunnattu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa.

Kenelle: peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, että et opiskele ammattiin eikä sinulla ole tutkintoa. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta.

Miten: Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen ja, jos työnantaja ei tiedä aiheesta tarpeeksi, vinkkaa häntä kysymään lisätietoja omasta liitostaan.

Kaupan alalla PAM ja Kaupan Liitto ovat neuvottelleet vuoden 2020 Tutustu työelämään ja tienaa sopimuksen, joka tehtiin kahdeksi vuodeksi. Kesällä 2021 ohjelmaan osallistuvalle maksetaan kahden viikon työ-  ja harjoittelujakson suorittamisesta palkkana 375 euroa. PAM on sopinut kesäharjoitteluohjelmasta vuosille 2020 ja 2021 kaupan alalle, matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelualalle, kiinteistöpalvelualalle  sekä apteekkeihin työnantajaliittojen kanssa.

Lue lisää PAM:in & Kun koulu loppuu -sivuilta.

Lisätietoa työnantajan vastuista palkatessa nuorta Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun.

Näin haet Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelupaikkaa:

  1. Mieti, millaisessa paikassa haluaisit olla kesäharjoittelussa.
  2. Tee työhakemus
  3. Etsi mahdollisia työpaikkoja. Työpaikka on etsittävä oma-aloitteisesti, koska mikään tietty taho ei välitä niitä. Katso vinkkejä Ohjeita työnhakuun -kohdasta.
  4. Käy rohkeasti paikan päällä yrityksessä ja kysy: ”Voiko teille tulla Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluun?”. Kehota työnantajaa kysymään asiaa omasta liitostaan, jos hän ei osaa vastata.
  5. Älä lannistu, vaikka töiden hakeminen voi joskus viedä paljon aikaa. Sinnikkyys palkitaan ennen pitkää!
  6. Kun saat harjoittelupaikan, muista tehdä työnantajan kanssa työsopimus
  7. Kahden viikon harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa noin 350-375 euroa, joka sisältää lomakorvauksen. Joillain aloilla palkka voi vaihdella. Varmista palkka vielä työnantajaltasi.
  8. Pyydä kesätyöharjoittelun päätyttyä työtodistus.

Tutustu pääkumppaneihimme