29.1.2016

Videohaastattelu on työnantajan ja työnhakijan yhteinen etu kesätyönhaussa

Viime aikoina kesätyönhaussa yleistynyt videohaastattelu on oiva rekrytoinnin väline niin työnhakijalle kuin työnantajillekin. Molemmat osapuolet pääsevät esittäytymään kirjallista hakemusta monipuolisemmin, eikä välimatka tai aikataulujen yhteensovittaminen muodostu esteeksi haastattelulle.

Videohaastattelussa hakija pääsee vastaamaan työnantajan kysymyksiin, kertomaan itsestään ja tuomaan persoonansa esille videon välityksellä. Näin myös nuori, jolla ei ehkä ole aikaisempaa työkokemusta ansioluettelossaan, saa mahdollisuuden kertoa omin sanoin vahvuuksistaan. Koska hakemus ei jää pelkästään kirjallisen lomakkeen varaan, ei haittaa, jos nuoren kirjallinen ilmaisu ei ole aivan huippuunsa hiottua. Työnantajia kiinnostaa varsinkin henkilökemia, joka välittyy videosta paremmin kuin kirjallisesta hakemuksesta.

”Videossa hakijan kannattaa näyttää omaa asennetta, innostusta ja kiinnostusta haussa olevaa tehtävää kohtaan”, kertoo SOL Palveluiden HR-asiantuntija Laura Itkonen.

Kannattaa myös miettiä, mihin hakee, ja perehtyä jo etukäteen yritykseen ja työtehtävien laatuun. Minuutin pituinen haastatteluvastaus on juuri sopiva, ja kaksi minuuttia riittää jo kahteen vastaukseen.

”Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, kertoo video enemmän kuin tuhat kuvaa”, muistuttaa Recruitby.netin toimitusjohtaja Ari Beilinson.

Beilinson ja Itkonen ovat kumpikin huomanneet, että videohaastattelua käyttämällä työnantaja saa yleensä laadukkaampia hakemuksia, kun hakija pääsee tekemään kirjallista hakemusta persoonallisemman ja haettavaa työpaikkaa varten profiloidun hakemuksen. Työnantaja pääsee näkemään henkilön hakemuksen takana, ja aikaa rekrytointiin kuluu vähemmän kuin perinteisiä työhaastatteluja pidettäessä. Videohaastattelu on myös hyvä hakijan motivaation mittari, koska sen eteen on nähtävä hieman vaivaa. SOL Palvelut järjesti rekrytointinsa niin, että kaikki hakijat saivat kutsun videohaastatteluun. Nuoret olivat tyytyväisiä siihen, että jokainen sai mahdollisuuden haastatteluun ja näin myös arvokasta työhaastattelukokemusta. Kesätyönhakijalle lainattiin kameraa, jos hänellä ei ollut omia välineitä videohakemuksen tekemiseen.

 

img_9650

Työnantaja voi tuoda yritystään esille jo hakuvaiheessa, jos työpaikkailmoitukseen liitetään videohaastattelukysymykset. Silloin video kannattaa kuvata toimipaikassa tai työpisteessä, ja esimerkiksi henkilöesimies voi esittää kysymykset hakijalle.

”Työnantaja pääsee näyttämään työpaikasta sellaista tärkeääkin tietoa, mikä ei näy tekstissä”, kertoo Beilinson.

Videon ansiosta työnhakija saa konkreettisemman mielikuvan siitä, minkälainen työpaikka on kyseessä. Markkinoinnin lisäksi videohaastattelu hyödyttää työnantajaa kätevyydellään. Beilinsonin mielestä videovastaus on parasta materiaalia, mitä yritys voi saada työnhakijasta. Videohaastattelu nopeuttaa rekrytointiprosessia, koska se ei sido hakijaa aikaan ja paikkaan, ja napakan videovastauksen arviointi käy työnantajalta nopeasti.

 

SOL on kansainvälinen palvelualan perheyritys, joka tuottaa siivous-, toimitila-, kiinteistönhoito- ja turvallisuuspalveluita. Kesäksi 2016 SOL palkkaa noin 800 kesätyöntekijää vastuulliseen kesäduuniin. SOLin kesätyösivusto löytyy täältä.

Recruitby.net on Suomessa kehitetty web-pohjainen videohaastattelupalvelujen tarjoaja. Recruitby.netin videohaastattelutyökalu mahdollistaa sen, että työnantaja voi tutustua hakijoihin juuri silloin kun hänelle sopii, ja työnhakija pääsee vastaamaan haastattelukysymyksiin ajasta ja paikasta riippumatta. Tutustu Recruitby.netiin täällä.

Teksti ja kuvat: Julia Wihuri