12.9.2018

Vuoden kesätyöntekijäksi valittu Maija Rintala kannustaa muita nuoria kesätyöntekijöitä suhtautumaan ensimmäisiin työkokemuksiin nöyryydellä ja ottamaan kaiken opetuksen vastaan.

Toimintaterapeutiksi opiskeleva Maija Rintala sai tänä kesänä ensimmäisen oman alan työpaikkansa Rinnekodista, jossa hän hoiti ja kuntoutti vaikeasti kehitysvammaisia lapsia.

Rintala sai kehuja läsnäolevan ja lapsirakkaan persoonansa lisäksi oma-aloitteisuudesta ja uusista ideoista, jotka hyödyttävät työyhteisöä tulevaisuudessakin. Kesän päätteeksi Rintala palkittiin vuoden työntekijänä Vastuullinen kesäduuni -kampanjan päätöstapahtumassa.

– Ei ole kesätyöntekijänä itsestäänselvää, että tulee olo, että voi esittää omia ideoitaan vapaasti. Se vaatii sen, että ilmapiiri on kannustava, Rintala kertoo kokemuksestaan.

Ensimmäisestä oman alan työstä johtunut jännitys helpotti nopeasti, kun työkaverit ottivat Rintalan aidosti osaksi yhteisöä. Jo työhaastattelussa tuli ilmi, että oma asenne on tärkein.

– Ei tullut sellaista oloa, että olen täällä vaan kesätöissä, teen nämä hommat ja lähden. Mielipidettäni kysyttiin ja tuntui, että olen todellakin tasavertainen muiden kanssa.

Nöyrä asenne auttaa uuden oppimisessa

 

Tänä syksynä kesätyö Rinnekodissa saa jatkoa keikkatöiden merkeissä, joita Rintala tekee loppusuoralla olevien opintojen lomassa.

– Kesätyö oli äärimmäisen arvokas kokemus, tavallaan turvallista opettelua työelämää varten, vaikka toki kesätyöntekijälle kuuluu vastuuta, Rintala pohtii.

Mitä vuoden kesätyöntekijä sitten antaisi vinkiksi muille nuorille, jotka kokeilevat siipiään ensimmäisissä töissä?

– Ennakkoluuloton asenne ratkaisee. Ei tarvitse heti osata kaikkia työpaikan juttuja, vaan perehdytystä ja ohjausta pyytämällä saa eniten irti. Ei niin, että nyt osaan kaiken ja hoidan kaiken. Asenteen tulee olla nöyrä, ja kannattaa ottaa opetukset vastaan vanhoilta työntekijöiltä.

 

Maijan tärpit kesätyöntekijöille:

Pyydä perehdytystä ja ohjausta.
Suhtaudu uuteen työpaikkaan nöyrällä asenteella ja ota opetukset vastaan.
Esitä rohkeasti myös omia ideoita, joista voisi olla hyötyä työkavereille.

Lue myös: 

Vastuullinen kesäduuni -tutkimus: kesätyö vahvistaa nuorten luottamusta tulevaisuuden työllistymiseen

Vuoden parhaat kesätyönantajat ovat IKEA, Fastems Oy ja Kraton Chemical

Teksti: Väinö Vasara
Kuva: Niko Jekkonen