6.6.2012

Tietomäärä hukuttaa sinut alleen. Arvot. Missio. Visio. Voiko näitä kukaan koskaan oppia ulkoa? Ja keitä ovat mystiset TTT, SAPPI ja MOSS? Niiden kanssa tulet kuulemma työskentelemään koko kesän. Hyvä, jos päivän jälkeen muistat enää omaa nimeäsikään.

 

Ensimmäinen päivä duunissa on todellinen selviytymistarina. Missä leimaan työtunnit? Löytyykö mistään jääkaappia eväiden säilyttämiseen? Missä voin tarpeen tullen käydä puuteroimassa nenäni? Ja miten tämä kahviautomaatti oikein toimii??? Talon tavoille oppiminen on aina yhtä jännittävää, olipa takana työkokemusta, taikka ei. Onneksi kysymällä selviää monesta pinteestä.

 

Tietotulvan lisäksi kohtaat valtavan kasvomeren. Ensimmäiset pari viikkoa menee jumpatessa muistia – jokohan me ollaan tehty tämän ihmisen kanssa sinunkaupat. Kehittelet mitä mielikuvituksellisimpia muistisääntöjä, tai yrität vaivihkaa kurkkia nimiä ihmisten henkilökorteista. Hymyilet epämääräisen varovasti jokaiselle vastaantulijalle. Ja useimmiten hymyysi myös vastataan.

 

Kesäduunin saaminen on monelle iso juttu. Se ei ole mikään itsestäänselvyys kenellekään tänä päivänä. Kesäduuni voi parhaimmillaan tarjota huikeita onnistumisen kokemuksia: ”Hei, mähän olen oikeasti hyvä tässä!” Tai sitten saatat tajuta, että tämä ala ei ehkä olekaan se sun juttusi. Kokemukseen vaikuttavat isosti myös työkaverit. Oikeastaan koko työyhteisö.

 

Se voi olla pienikin ele. Ystävällinen hymy.  Kutsu mukaan lounaalle. Tai kahvitauolla terassille jäätelölle. Huomioiminen, se on meille kesälissuille ja -hessuille tärkeää. Hienointa kesäduunissa on se tunne, kun voit sanoa kuuluvasi joukkoon. Ja olla ylpeä siitä, että sinäkin olet Yksi parhaista!

 

Kirjoittaja on duunissa kesälissuna ISS:n pääkonttorilla. Seuraa blogia Facebookin duunISSa-sivustolla.